U12-Regels: Slangwisselsysteem

Geschreven door: Kader Datum: 07/10/2018

Beste Verenigingen,

Door de komst van het digitale wedstrijdformulier is het invullen van het slangwisselsysteem op het papieren wedstrijdsheet voor de U12 en jonger niet meer mogelijk. Hier hebben we een apart formulier gemaakt. Op dit formulier moet het slangwisselsysteem ingevuld worden. Het formulier dient na afloop van de wedstrijd door beide coaches getekend te worden en de thuisvereniging bewaart dit document (het hoeft dus niet opgestuurd te worden).

Indien er vragen over zijn, dan kunnen we wel een verzoek doen om het formulier naar ons op te sturen.


De reden dat we werken met het slangwisselsysteem bij de U12 en jonger is om iedere deelnemer aan het spel evenveel kans te geven om te spelen en basketball voor iedereen leuk te maken. Helaas hebben we van diverse kanten signalen gekregen dat sommige coaches het slangwisselsysteem niet invult, maar ook niet volgens het slangwisselsysteem speelt. Bij deze coaches krijgen sommige spelers alle speeltijd en andere spelers bijna geen speeltijd.

We hopen dat bovenstaande voorbeelden incidenten zijn en komen doordat (vaak nieuwe) trainers niet op de hoogte zijn van de regels. Daarom het verzoek om uw coach(es) (en ook de scheidsrechters) attent te maken op de aanvullende regels.


Hieronder treft u de regels (uit het competitiehandboek):


Aanvullende spelregels U8-, U10- & U12-competities:


Voor alle U8-, U10- en U12-competities zijn – bovenop bovenstaande aanpassingen – acht aanvullende spelregels opgesteld. De afwijkende, en nu ook aangepaste regels zijn ook terug te vinden onder "Reglementen", in het menu 'CONTACT'!

Uitzondering: deze aanvullende spelregels gelden niet voor de U12 Tweede Divisie: daar wordt volgens de Officiële Spelregels gespeeld, met toepassing van 3.1 (24-seconden) en 3.3 (balmaat & baskethoogte).


3.5.1 Speeltijd: De speeltijd wordt verdeeld in acht periodes van vier (4) minuten. Twee periodes vormen samen een ‘kwart’, vier periodes samen een ‘helft’. Daarbij gelden de volgende pauzes:

• Pauze tussen periodes: 1 minuut
• Pauze tussen kwarten: 2 minuten
• Pauze tussen helften: 10 minuten

In deze speeltijd wordt er gespeeld met levende tijd: de tijd staat dus stil na fluitsignalen.

3.5.2 Time-outs: Er zijn geen time-outs mogelijk: de korte pauzes tussen de perioden dienen als time-outs.

3.5.3 Slangenwissel: Tijdens de speeltijd kan niet gewisseld worden, behalve bij blessures. Tussen de periodes is een slangenwissel verplicht: dit betekent dat de spelers in een vaste volgorde wisselen, waardoor alle spelers even veel speeltijd krijgen. Op de website van de NBB zijn schema’s voor toepassing van de slangenwissel opgenomen.

3.5.4 Puntentelling: De waarde van scores verschilt ten opzichte van de normale waarde van scores:
• Scores van binnen de bucket tellen voor twee (2) punten
• Scores van buiten de bucket tellen voor drie (3) punten

3.5.5 Eindstand: Winnen is niet het belangrijkste doel bij jeugdwedstrijden. De eindstand wordt daarom ‘bevroren’ wanneer een team een voorsprong van 50 punten heeft. Er wordt verder gespeeld, maar de puntentelling wordt niet meer bijgehouden. Wanneer dit toch gebeurt, wordt de uitslag door de COI gecorrigeerd naar een verschil van 50 punten. Let op: wanneer de puntentelling bevriest, worden de slangenwissel en spelersfouten nog wel bijgehouden.

3.5.6 Vrije worplijn: De afstand van de vrije worplijn tot aan het bord is 2.80 meter: een verschil met 1.80 meter ten opzichte van de normale veldafmetingen (4.60 meter). Bij velden met een doorgetrokken cirkel is dit het punt van de cirkel, dat zich het dichtste bij de basket bevindt.

3.5.7 Screening: Alle vormen van screens zijn verboden: zowel op de bal als van de bal af. Bij een overtreding is de coach verantwoordelijk. Bij de eerste overtreding waarschuwt de scheidsrechter de coach. Bij een volgende overtreding kan de coach een technische fout (C) krijgen.

3.5.8 Bal uit handen tikken (U8- en U10-competities): Om jonge spelers te beschermen, mag een speler de bal niet uit de handen van zijn tegenstander slaan, tikken of pakken. Wanneer dit wel gebeurt, dan is dit een overtreding en krijgt de tegenstander de bal voor een inworp.


Mochten er vragen zijn of heeft u problemen ondervonden in een wedstrijd met bovenstaande regels, dan horen wij dit graag van u.


Met vriendelijke groet,

NEDERLANDSE BASKETBALL BOND

Ronald van der Geest

Competitieleider Noord-Holland

categorie:
  • nieuws